Březník

Roxy a Mary z Akinu

Jsme ségry (je to na první pohled jistě poznat 🙂) a jmenujeme se Roxy a Mary. Naši oba páníčci pracují v Akinu a nedávno se naše smečka rozrostla o malou dvounohou uličnici. Nic nám ale nebrání v tom, brát ji s sebou a dále jezdit po výletech, což miluje celá naše smečka. Tak jedééém.

Když nám panička všechno pobalila a naplnila náš cestovní batoh, vyrazili jsme autem na výlet. Cesta netrvala dlouho, hlavně protože jsme si s Mary trošku zdřímly a už jsme byli na místě. Auto nechal páníček na jednom z placených parkovišť přímo v Modravě. Na celý den to vyšlo na 70 Kč. Tady jsme dostaly vodítka a vyrazili vstříc novým zážitkům.

Na Březník jsme se vydali po modré turistické značce - této cestě se říká Nová březnická cesta. Stoupání je pozvolné a příjemné. Až na Březník se jde po asfaltové cestě, po většinou vedle krásného, nespoutaného Modravského potoka. Tady jsme se se ségrou často zastavovaly, abychom se osvěžily, protože venku bylo celkem horko. Cesta je tedy sice "z asfaltu", ale zase se po ní dá jet pohodlně s kočárkem. To jsme museli všichni v tuto chvíli ocenit.

Pohodovým tempem jsme doťapkali až k samotě Březník. Trochu nám vyhládlo, a tak jsme začaly posílat k páníčkům vyzývavé pohledy. Vzápětí už panička hledala dobroty, kterém nám zabalila na cestu. Dostaly jsme s Mary naše oblíbené plněné polštářky s červenou řepou a sýrem. To jsme přesně potřebovaly.

Na Březníku je pro dvounožce totiž myslivna, která slouží i jako informační středisko Správy NP Šumava. Je tady příjemné občerstvení s možností posezení uvnitř i venku. Informační středisko je zaměřeno na život na Šumavě – soužití člověka s přírodou. Když to počasí dovolí, posezení venku opravdu stojí za to, protože je tu krásný výhled po okolní přírodě. My využily stínu a trochu si odpočaly, ale jen tak naočko, musíme totiž pořád dávat pozor, co se kolem děje.

Tady v okolí Březníku napsal spisovatel Karel Klostermann svůj nejznámější román - Ze světa lesních samot, který popisuje život na Šumavě v 19. století. Expozice je umístěna do podkroví myslivny. 

Zpět na Modravu se můžete vrátit buďto z kopce dolů, opět po modré turistické značce nebo okruh dokončit a vydat se po značce zelené. My se vydali po zeleně značené stezce, které se říká Stará březnická cesta. Pokud jste se vydali na výlet na kole, zeleně značenou cestou to nepůjde. Cyklisté sem mají vstup zakázaný. Zelenou turistickou trasou vede totiž více přírodní cesta, ale pro pěší stále velmi schůdná. Po cestě jsme míjeli oblíbené dřevěné chodníčky, šli jsme cestou lesní i štěrkovou. Tato trasa poskytuje nádherné výhledy a panoramata. My ale hlavně hledaly šišky, aby nám je mohli páníčci házet.

Tento výlet, který je kousek od státních hranic, vede Národním Šumavským parkem. My pejskové sem můžeme, ale po celou dobu výletu musíme být na vodítku. Téměř polovina trasy vede podél potoka, kde jsme se mohly osvěžit i napít. Zajímavostí je, že toto místo patří k nejdeštivějším a nejstudenějším místům, my šli za horšího počasí v srpnu a bylo nám příjemně. Na modré trase jsme potkali pár cyklistů, na zelené trase asi 10 lidí a navíc 5 psích kámošů.

Souhrn výletu 💡

  • Naťapkali jsme cca 15 km, byl to nenáročný okruh.
  • Po zelené turistické značce (z Březníku na Modravu) už je zapotřebí spíše terénní typ kočárku. Až na posledních 200 m, které tvoří kořeny a kameny, je to s kočárkem s většími koly pohoda a těch posledních 200 m se to zvládne také.
  • Po celou dobu jsme byly raději na vodítku.
  • Mimo sezónní období si vezměte svačinu s sebou, my chlupáčci se můžeme občerstvit čerstvou vodou z dostupných potůčků.
  • Pokud si nechcete brát svačinu, můžete se zastavit v cílové myslivně.
  • Dvounožcům doporučujeme sportovní oblečení.

Soutěž 

Pokud rádi výletujete se svým čtyřnohým parťákem tak jako my, nasdílejte nám svůj zážitek (budeme rádi, když nám dáte tip na výlet) a vyhrajte něco, co na výlety určitě nutně potřebujete 😊. Tak neváhejte, a pojďte se zapojit do soutěže na Výlety s Akinu!

Jak se do soutěže zapojit?

Je to opravdu jednoduché: vyfoťte - sdílejte - označte.

  • Vyfoťte svého mazlíčka na místě výletu (kdekoli uznáte za vhodné, ale tak, aby bylo poznat, kde jste). Můžete použít i starší fotku.
  • Sdílejte příspěvek s námi (veřejně) na Facebooku či Instagramu a označte #vyletysakinu.
  • Kdo navíc napíše na papír #vyletysakinu a vyfotí se na místě výletu, získá větší šanci na výhru.
  • Na konci roku vybere naše porota 10 výherců.

Jaká je odměna 🎁?

Našlápnutý balíček, který prostě musíte mít, a který si budete chtít vzít s sebou na další výlet. Obsahuje spoustu pamlsků, lékárničku, pamlskovník, cestovní misku, konzervu a hračku.

Kdo vyhraje?

10 nejoriginálnějších výletníků či ti, kteří něčím zaujmou naší odbornou porotu.

Roxy a Mary

Načtěte si QR kód pro zobrazení trasy.