Buková hora

Luna z Akinu

Hurá, konečně mě vzal páníček na dlouho slibovaný výlet. A nebyl to výlet ledajaký. Dnes má totiž narozeniny a přál si je užít na čerstvém vzduchu a trochu si dát do těla. Já proti takovým nápadům samozřejmě nic nemám. Jsem všemi čtyřmi packami pro.

Narozeninový výlet začíná

Čtyřkolovým vozidlem jsme se přesunuli do Zubrnic a zastavili na místě označeném velkým P. V Zubrnicích je skanzen a konečná stanice historické jednokolejky, ale to mě zas až tolik nebere, to zajímalo páníčka. Já jsem spíš přes čmuchání, honění a hraní.

Zubrnice

Ze Zubrnic vyrážíme do kopce po červené, jak říká vedoucí výletu, ale to už mám čumák u země a nasávám nové pachy. Paráda, těch tu je nepočítaně a to mám ráda. Jdeme stále do kopce a já si běhám tam a zpátky tak, jak to jen má svoboda dovolí. Jsem na vrcholu blaha. Páníček se občas zastavuje, kochá se výhledem, fotí mě i okolí, i když nechápu, co ho na tom pořád tak baví. Občas mu dojde dech. V takovou chvíli se zastaví a vyhlásí pauzu na pitný režim. 

Divocí kamarádi

Po cestě toho vidím a cítím opravdu hodně a zpestřím díky tomu náš společný výlet na maximum. Objevuji srnku, daňka a dokonce i jednoho muflona.

V takových chvílích jsem odvolána a musím poslechnout, když se zrovna nedostanu do sháněcího rauše, jako to má každý správný ovčácký pes. A to já jsem. Chvilku pak musím jít na vodítku abych se uklidnila. Páníček mi nedovolí se spřátelit, tak z toho zase nic nebude...

Blížíme se k vrcholu

Cesta na vrchol Bukové hory je krásná. Stromy, kameny, skalky, klikatá cestička a louky. Úplně nahoře je podivná roura o které páníček říká, že je to televizní vysílač. Na skalnatém výhledu, ze kterého je vidět České středohoří a Krušné hory, máme siestu. Posvačíme pamlsky a nalijeme si na oslavu páníčkových narozenin Châteauneuf du Voda (čti "šató má vodička").

Já si na chvilku odpočinu, lehnu si a páníček hledí do dáli, kochá se a dumá.

Jdeme zkratkou

Cesta zpět dolů do Zubrnic vede jinudy. Bereme to zkratkou po louce k zelené značce. To mi dělá radost, alespoň vyčmuchám něco nového a zase objevím to, co by beze mě páníček přehlédl.

Cestou dolů ještě potkáváme nějakého pána v kamizolce zelené, míjíme zaniklou obec Velké Stínky s památnou lípou, a potom ještě zaniklou samotu Mauerschin.

No, a protože to je z kopce dolů, tak jsme během chvíle v Zubrnicích. A jako na každém výletě se páníček rád zastavuje na návštěvách v domech, na kterých je většinou napsáno REST a potom nějaká další písmena, která už nepřečtu. Tentokrát měl smůlu. Bylo zavřeno. Pan Rest asi nebyl doma.

Zpět do vozidla a hurá domů, mám hlad a začíná pršet. Dnes jsem spokojená a doma si oveček ani nevšimnu.

Souhrn výletu 💡

  • Náročná trasa s převýšením 446 metrů, celkem nachodíte cca 10 km.
  • Nás pejsky mít místy raději na vodítku nebo na dohled. Cestou potkáte hodně divoké zvěře.
  • Svačinu s sebou, občerstvení pouze v Zubrnicích (podle ročního období).
  • Vodu pro pejsky i jejich páníčky.
  • Cesta není vhodná pro kočárky, děti mohou ťapat po svých nebo je můžete vzít do krosny na záda..
  • Pevné boty a sportovnější oblečení.

Soutěž 

Pokud rádi výletujete se svým čtyřnohým parťákem tak jako my, nasdílejte nám svůj zážitek (budeme rádi, když nám dáte tip na výlet) a vyhrajte něco, co na výlety určitě nutně potřebujete 😊. Tak neváhejte, a pojďte se zapojit do soutěže na Výlety s Akinu!

Jak se do soutěže zapojit?

Je to opravdu jednoduché: vyfoťte - sdílejte - označte.

  • Vyfoťte svého mazlíčka na místě výletu (kdekoli uznáte za vhodné, ale tak, aby bylo poznat, kde jste). Můžete použít i starší fotku.
  • Sdílejte příspěvek s námi (veřejně) na Facebooku či Instagramu a označte #vyletysakinu.
  • Kdo navíc napíše na papír #vyletysakinu a vyfotí se na místě výletu, získá větší šanci na výhru.
  • Na konci roku vybere naše porota 10 výherců.

Jaká je odměna 🎁?

Našlápnutý balíček, který prostě musíte mít, a který si budete chtít vzít s sebou na další výlet. Obsahuje spoustu pamlsků, lékárničku, pamlskovník, cestovní misku, konzervu a hračku.

Kdo vyhraje?

10 nejoriginálnějších výletníků či ti, kteří něčím zaujmou naší odbornou porotu.

Luna z Akinu

Načtěte si QR kód pro zobrazení trasy.