Čertovy hlavy

Hayley z Akinu

Neděle odpoledne, krásný den… a mě napadá - což takhle vyrazit na výlet? Všichni se místo poobědového odpočinku dali do pohybu ... Chystá se batoh, vidím obojek, vodítko, pamlsky! Netrpělivě přešlapuji v předsíni. Slyším: Hayley jdeme! Hurááá, jedeme! Otvírá se kufr - jízdu autem miluju.


Po krátké cestě vystupujeme na prostorném, nezpevněném parkovišti v Želízích, na které nás navedla navigace. Kontrola, zda máme vše a vyrážíme, já a celá moje rodinná smečka. Děti cestou protestovaly, takže to vypadá, že jdeme kratší okruh. Od parkoviště přecházíme most přes říčku Liběchovku a procházíme úzkou uličkou směr koupaliště. Kolem je spousta krásných a taky asi hodně starých domů. Za ploty nás zdraví spousta psích kamarádů. Míjíme další rozcestí a pokračujeme dál vesnicí Želízy. Tam jsem musela (jak mám už naučené) dávat velký pozor, přecházeli jsme přes silnici, ale naštěstí nebyl téměř žádný provoz. U mateřské školky s krásnou zvoničkou odbočujeme doleva a už nás čeká první výzva - prudce nahoru. Písčitou cestu lemuje spousta kořenů, ale po čtyřech to jde dobře. 


Moje smečka se nějak loudá a musím na ně pořád čekat. Po naší trase jdeme sami, a tak jsem dostala možnost proběhnout se. Netrvalo to dlouho a už vidíme obrovské kameny - to asi budou ty pískovcové skály… a kde jsou hlavy? Děti pořád zdržují, běhají mezi skalami a hrají na schovávanou. Raději je hlídám, ale zlobí se na mě, že je vždycky prozradím. 
Konečně jsme tady, koukají na nás obří čertovy hlavy. Jsme na přímém sluníčku. To je ale horko! Říkám si o první občerstvení - ještě, že mi panička vzala skládací misku a vodu. Už tady nejsme sami. Kolem běhá spousta dalších dětí. Musíme si počkat, abychom se také mohli vyfotit před těmi zvláštními čerty. Prý tady jsou už téměř 180 let a vytesal je sochař Václav Levý.


Pokračujeme úzkou cestou dolů, pár metrů po asfaltové cestě a zase nahoru. Dalším zajímavým útvarem, na který se chceme podívat, je Jeskyně Klácelka. Další dílo sochaře Václava Levého, který ztvárnil bajku Ferina lišák. Děti jeskyni pořádně prozkoumaly, i když jsou všude mříže... pssst. Křičí, že mají hlad a žízeň. Také bych se znovu napila. Hledáme stín, kde se schováme před sluníčkem. Kousíček pod Jeskyní Klácelkou je ve skále obří díra. Děti si tam hned vlezly a vytahují si z batůžků svačinky. I panička něco vytahuje z batohu. Vidím svoji misku a už mi lije vodu. Přesně to jsem potřebovala!

Čeká nás už jen cesta zpátky na parkoviště. Od jeskyně scházíme dolů a přecházíme silnici. Procházíme kolem rybníka, cestičkou přes můstek a měníme turistickou modrou za zelenou. K parkovišti se vracíme po asfaltové cestě. Občas kolem nás projede auto nebo cyklista, tak už musím zbytek cesty jít spořádaně na vodítku. Ani moc neprotestuji, protože už jsem z toho krásného výletu malinko unavená.


Souhrn výletu 💡

  • Náš okruh 3,6 km, reálný čas (s dětmi) 2 hodiny.
  • Tip na větší okruh 9,4 km: start z obce Tupadly, reálný čas (s dětmi) 4 hodiny.
  • Terén místy náročnější, ale zdatnější menší děti ho určitě zvládnou.
  • Není vhodný pro kočárky ani koloběžky.
  • V Želízech na náměstí je hospoda (začátek trasy), jinak se bude hodit svačinka a dostatek pití. 
  • V okolí je spousta dalších krásných navazujících turistických okruhů.
     

Soutěž 

Pokud rádi výletujete se svým čtyřnohým parťákem tak jako my, nasdílejte nám svůj zážitek (budeme rádi, když nám dáte tip na výlet) a vyhrajte něco, co na výlety určitě nutně potřebujete 😊. Tak neváhejte, a pojďte se zapojit do soutěže na Výlety s Akinu!

Jak se do soutěže zapojit?

Je to opravdu jednoduché: vyfoťte - sdílejte - označte.

  • Vyfoťte svého mazlíčka na místě výletu (kdekoli uznáte za vhodné, ale tak, aby bylo poznat, kde jste). Můžete použít i starší fotku.
  • Sdílejte příspěvek s námi (veřejně) na Facebooku či Instagramu a označte #vyletysakinu.
  • Kdo navíc napíše na papír #vyletysakinu a vyfotí se na místě výletu, získá větší šanci na výhru.
  • Na konci roku vybere naše porota 10 výherců.

Jaká je odměna 🎁?

Našlápnutý balíček, který prostě musíte mít, a který si budete chtít vzít s sebou na další výlet. Obsahuje spoustu pamlsků, lékárničku, pamlskovník, cestovní misku, konzervu a hračku.

Kdo vyhraje?

10 nejoriginálnějších výletníků či ti, kteří něčím zaujmou naší odbornou porotu.

Akiňačka Hayley

Načtěte si QR kód pro zobrazení trasy.