Házmburk

Agnes

Jsem zlatá psí slečna plemene Sheltie. Narodila jsem se v březnu 2022 a ačkoli jsem ještě prcek, už teď mě páníčci berou na výlety, ujdu už i 6 km.

Co s načatým letním odpolednem? Já se táááák nudím! Páníčci píchli prst do mapy a rozjeli jsme se na hrad Házmburk. Nachází se 30 minut jízdy autem od Roudnice nad Labem, v Ústeckém kraji.

Zaparkovali jsme na parkovišti Klapý, zaplatili v parkovacím automatu (50Kč/den) a vydali se lesní cestou ku hradu. Cesta je místy kamenitá, udusaná pěšina vede do kopečka, ale bez problému ji zdolaly i mé štěněčí tlapky. Závěrečný výšlap je výkon, ale zvládnou to dospělí, děti i psi. Ačkoli bylo dost teplo, v lesíku bylo příjemně. Byl pátek, možná i proto jsme potkali jen pár lidí. Klidná cesta nám rychle uběhla a za 2 km jsme došli k hradu.

Vstupné se platí. Dospělí to měli za 130 Kč a já jsem dostala svůj první psí lístek za 20 Kč. Prolézat hrad jsme mohli až do 18 hodiny, kdy zavíral (pozor, mění se dle měsíce). V pokladně lze koupit pohled, sušenku i pití na lidskou svačinu. Já mám svou vlastní cestovní misku na vodu, je lehká na nošení a za praktickou karabinu visí na batohu, kde hned uschne a je pro mě připravená, kdykoli mám žízeň. Byla jsem celou dobu na vodítku a i když mě to občas štve, byla jsem nakonec ráda. Hrad je zřícenina, takže jsme zdolávali velké balvany a občas hrozilo, že mi zapadne tlapka. Páníček mě tak bezpečně jistil. Když jsme slézali původní zdi hradu, nesl mě i v náručí, a to si móc užívám, ale hlavně to na mě neprozraďte…

Už z dálky je vidět vysoká Černá věž, ale hrad má ještě jednu - Bílou věž, na kterou jde dokonce vylézt. No doufám, že tam nepůjdeme? Už mě bolí tlapky. Mé obavy se vyplnily, tolik schodů jsem ještě neviděla. Nakonec jsem se nechala jako princezna vynést a ten výhled stál za to. Cestou dolů ze mě udělali rytíře, ale mně se to moc vtipné nezdálo, posuďte sami na fotce.

Hradu se dříve říkalo Zaječí hrad (podle rodu Zajíců, co tu kdysi žili), ale my jsme žádného zajíce nepotkali ani cestou zpátky. K autu jsme šli stejnou cestou, lesem z kopce dolů. Na potupný rytířský převlek jsem už zapomněla a zase vesele poskakovala kolem páníčků. V autě jsem se schovala do přepravky a prospala celou cestu domů.

TIP: Pod hradem ve městečku Klapý je voňavá Levandulová zahrada, kde si můžete dát malé občerstvení. Pozor, sledujte aktuální otevírací dobu na Facebooku.

Souhrn výletu 💡

  • Naběhali jsme celkem 5,5km, čas výletu: 2,5 hodiny.
  • Terén není vhodný pro kočárky ani koloběžky.
  • Sportovní oblečení a tenisky.
  • Turisticky oblíbené místo.
  • Sváču s sebou, ale něco menšího se dá pořídit i na místě.
  • Pejsci vítáni.

Soutěž 

Pokud rádi výletujete se svým čtyřnohým parťákem tak jako my, nasdílejte nám svůj zážitek (budeme rádi, když nám dáte tip na výlet) a vyhrajte něco, co na výlety určitě nutně potřebujete 😊. Tak neváhejte, a pojďte se zapojit do soutěže na Výlety s Akinu!

Jak se do soutěže zapojit?

Je to opravdu jednoduché: vyfoťte - sdílejte - označte.

  • Vyfoťte svého mazlíčka na místě výletu (kdekoli uznáte za vhodné, ale tak, aby bylo poznat, kde jste). Můžete použít i starší fotku.
  • Sdílejte příspěvek s námi (veřejně) na Facebooku či Instagramu a označte #vyletysakinu.
  • Kdo navíc napíše na papír #vyletysakinu a vyfotí se na místě výletu, získá větší šanci na výhru.
  • Na konci roku vybere naše porota 10 výherců.

Jaká je odměna 🎁?

Našlápnutý balíček, který prostě musíte mít, a který si budete chtít vzít s sebou na další výlet. Obsahuje spoustu pamlsků, lékárničku, pamlskovník, cestovní misku, konzervu a hračku.

Kdo vyhraje?

10 nejoriginálnějších výletníků či ti, kteří něčím zaujmou naší odbornou porotu.

Agnes

Načtěte si QR kód pro zobrazení trasy.