Helfenburk

Fido z Akinu

Dnes jsme se vydali s páníčkem na zříceninu hradu Helfenburk, který byl vystavěn na pískovcové skále. Dnes je ale obklopen hustými lesy, takže ho nenajdete na horizontu, ale naopak je ukrytý v malebném údolí.

Zaparkovali jsme na parkovišti u obce Ostré. Hned jsme se vydali do lesa a sledovali červený Hrádecký okruh. Po chvilce jsme začali klesat do Ptačího dolu. Překročili jsme Hrádecký potok, kde jsem se náležitě osvěžil a vykoupal. Dále jsme pokračovali stále po červeném okruhu až ke zřícenině hradu. Cesta to byla pohodová, nepotkali jsme živáčka a počasí nám také přálo.

Špekáčky s sebou

Vstup na Helfenburk je zdarma a bez omezení. Často je uvnitř rozdělaný oheň, a páníček to věděl. K mému milému překvapení vzal s sebou špekáček na opékání a o kousek se se mnou podělil. Jinak jsem mlsal psí pamlsky z páníkovi kapsy. Celou zříceninu si lze projít, je tam spousta zajímavých zákoutí, prolézaček a schovek.

Když jsem se vyřádil, pokračovali jsme po modré do Hrádeckého dolu, kde jsme se opět napojili na červený okruh a postupně po vrstevnici dorazili do obce Ostré, odkud to byl již jen kousek k parkovišti.

Tip: Pro hladové doporučuji ve vesnici Ostré Restauraci pod Kalvárií, a pokud ještě máte sílu, určitě si vyšlápněte na Kalvárii, odkud je nádherný výhled do kraje. Stojí to za to.

Souhrn výletu 💡

  • Celkem jsme nachodili 6 km.
  • Cesta není vhodná pro kočárky.
  • Okruh zvládnou ale i malé děti.
  • Po celou dobu jsme chodili v lese, takže žádný provoz aut.
  • Svačinku s sebou, pro pejsky je dost vody v potoce.

Soutěž 

Pokud rádi výletujete se svým čtyřnohým parťákem tak jako my, nasdílejte nám svůj zážitek (budeme rádi, když nám dáte tip na výlet) a vyhrajte něco, co na výlety určitě nutně potřebujete 😊. Tak neváhejte, a pojďte se zapojit do soutěže na Výlety s Akinu!

Jak se do soutěže zapojit?

Je to opravdu jednoduché: vyfoťte - sdílejte - označte.

  • Vyfoťte svého mazlíčka na místě výletu (kdekoli uznáte za vhodné, ale tak, aby bylo poznat, kde jste). Můžete použít i starší fotku.
  • Sdílejte příspěvek s námi (veřejně) na Facebooku či Instagramu a označte #vyletysakinu.
  • Kdo navíc napíše na papír #vyletysakinu a vyfotí se na místě výletu, získá větší šanci na výhru.
  • Na konci roku vybere naše porota 10 výherců.

Jaká je odměna 🎁?

Našlápnutý balíček, který prostě musíte mít, a který si budete chtít vzít s sebou na další výlet. Obsahuje spoustu pamlsků, lékárničku, pamlskovník, cestovní misku, konzervu a hračku.

Kdo vyhraje?

10 nejoriginálnějších výletníků či ti, kteří něčím zaujmou naší odbornou porotu.

Fido z Akinu

Načtěte si QR kód pro zobrazení trasy