Hora Říp

Akiňáci

Krásné počasí, pátek odpoledne....psi v našich kancelářích napovídají, že už je čas venčení.... tak se naše marketingová kancelář sbalila a vyrazila na nedaleký kopec. Nebyl to ale ledajaký kopec... a co na to naši pejsci?  

Naše firma sídlí v Dolních  Beřkovicích a bájnou horu Říp máme opravdu co by kamenem dohodil. Vzali jsme tedy naše plechové oře, naložili natěšené pejsky a dali si sraz na posledním placeném parkovišti ve vesnici Rovné (části obce Krabčice). A měli jsme kliku, protože dnes se parkovné nevybíralo, ale jinak se zde platí 50 Kč na celý den.

Cesta vede od parkoviště Lipovou alejí až k hoře. Cesta je asfaltová a pohodovým tempem se dostaneme přímo pod horu. Tady se nachází rozcestník a my se můžeme rozhodnout, zda se vydat doprava na okružní trasu kolem hory, nebo nahoru k rotundě. Také jsou tu lavičky a v sezóně pár stánků se suvenýry a osvěžením. My se rozhodli horu vysokou 461 m n.m. zdolat. Prudké stoupání hned na začátku a potom v cíli nás pěkně zahřívá. Ještěže jsou po cestě vyhlídková místa a my můžeme průběžně odpočívat a přitom obdivovat české středohoří. Hned jako první potkáváme Mělnickou vyhlídku, která je po levé straně.

I když je kopec maličko náročnější, potkáváme i kočárky nebo děti. Pejskové jsou dobře naladění a na vodítkách spokojeně ťapkají vstříc vrcholu. Občas vytáhneme misku s vodou a odměníme je pamlsky, ať vědí, že se chovají spořádaně.

Pokračujeme dále, vyšlápneme další prudký úsek a za ním už na nás čeká luxusní domácí malinovka z místní chaty . Hned naproti vyčnívá rotunda. U té po potřebném osvěžení uděláme hromadné foto na památku a důkaz, že jsme tu opravdu byli.

Rotundu jsme obešli, napojili se na cestu a objevili Roudnickou vyhlídku. Když jsme si zde vše důkladně prohlédli, načerpali síly a pejsci se dostatečně vyblbli, vyrazili jsme cestou dolů zpět. Jakmile jsme sbalili věci, rozštěkala se Hayley - to protože viděla muže v hábitu s plnovousem... Kdo to byl? Praotec Čech! Určitě tedy toto místo stojí za to navštívit. A když budete mít štěstí, potkáte dokonce i praotce...

Víte, že?

  • Hora Říp je vlastně vyhaslá sopka.
  • Říp s rotundou je chráněn jako národní kulturní památka.
  • Říp byl do roku 1879 bezlesý, dnes horu pokrývá dubohabrový les.
  • Hlavní vyhlídky jsou zde 3: Mělnická, Roudnická a Pražská - tato města můžete opravdu z Řípu zahlédnout.
  • Roku 1868 byl na Řípu vyzvednut základní stavební kámen Národního divadla, na který si můžete sáhnout.
  • Na vrcholu hory stojí restaurace (bývalá Boumova chata) s patriotickým nápisem “Co Mohamedu Mekka, to Čechu Říp”.
  • Na úpatí vyvěrají celkem tři prameny a ten východní je považovaný za léčivý.
  • 1.1. se tu každoročně koná novoroční výstup na horu.

Říp je památné místo české mytologie a historie. Podle našich pověstí sem přišel praotec Čech, rozhlédl se po kraji a následně zvěstoval, že konečně došli do zaslíbené země.

Románská rotunda sv. Jiří byla původně zasvěcená sv. Vojtěchovi a je rozšířením původního kostelíku, který založil kníže Soběslav I. jako památku na vítěznou bitvu u Chlumce (1126). Uvnitř svatostánku najdete dvě vyobrazení souboje sv. Jiří s drakem, kamennou polychromovanou sochu, sochu Chlapce s beránkem, symbolizující příchod našich předků - slovanských pastevců - do Čech. V západní věži se nacházejí dva zvony.

Souhrn výletu 💡

  • Cesta je dlouhá cca 2 km od parkoviště až k rotundě. Celkem jsme tedy naťapkali cca 5 km.
  • Pejsky raději mějte na vodítku.
  • V sezónním období opravdu hojně navštěvované místo turisty.
  • Vodu pro vás i pejsky raději s sebou, občerstvení je na kopci, kde je i pro pejsky nachystaná miska s vodou.
  • Pevné boty určitě oceníte.

Soutěž 

Pokud rádi výletujete se svým čtyřnohým parťákem tak jako my, nasdílejte nám svůj zážitek (budeme rádi, když nám dáte tip na výlet) a vyhrajte něco, co na výlety určitě nutně potřebujete 😊. Tak neváhejte, a pojďte se zapojit do soutěže na Výlety s Akinu!

Jak se do soutěže zapojit?

Je to opravdu jednoduché: vyfoťte - sdílejte - označte.

  • Vyfoťte svého mazlíčka na místě výletu (kdekoli uznáte za vhodné, ale tak, aby bylo poznat, kde jste). Můžete použít i starší fotku.
  • Sdílejte příspěvek s námi (veřejně) na Facebooku či Instagramu a označte #vyletysakinu.
  • Kdo navíc napíše na papír #vyletysakinu a vyfotí se na místě výletu, získá větší šanci na výhru.
  • Na konci roku vybere naše porota 10 výherců.

Jaká je odměna 🎁?

Našlápnutý balíček, který prostě musíte mít, a který si budete chtít vzít s sebou na další výlet. Obsahuje spoustu pamlsků, lékárničku, pamlskovník, cestovní misku, konzervu a hračku.

Kdo vyhraje?

10 nejoriginálnějších výletníků či ti, kteří něčím zaujmou naší odbornou porotu.

Vaši Akiňáci

Načtěte si QR kód pro zobrazení trasy.