Hrad Kokořín

Fido z Akinu

Ahoj, jmenuju se Fido a jsem parťák páníčka, který pracuje v Akinu jako marketingový ředitel. Rád vás provedu místy, kde to moc dobře znám, protože právě na kokořínsku žiju se svou rodinou. Tak si protáhněte tlapky a jdeme na to!

Kokořínsko je krásná lokalita plná lesů, luk, tůní, skal a tajemných zákoutí, která je jen kousek od Prahy. Jedná se o chráněnou krajinnou oblast, je zde opravdu co chránit a co obdivovat. I v parném létě je zde o něco chladněji a lesy nabízí možnost si trošku odpočinout od sluníčka. Lokalita je v sezóně turisticky velmi navštěvovaná, tedy pokud se chcete vyhnout turistům, doporučuji výlet mimo sezónu nebo víkendy. Naopak mimo sezónu, v zimě nebo ve všední dny je tu pusto a prázdno – a to je něco pro nás, můžeme tedy vyrazit. 

Náš dnešní výlet začínáme na parkovišti pod hradem Kokořín, tady si to v klidu očichám a počkám na páníčka, který něco hledá v kapse. Parkoviště je totiž placené, tak asi hledá ta kovová cinkrlátka. Páníček a ostatní dvounožci se zde mohou najíst v kiosku nebo v restauraci Pobuda

Hned vedle je i Hotel Kokořín, pokud se rozhodnete zde strávit třeba víkend s rodinou. 

Návštěvu hradu Kokořín nevynechejte, od parkoviště je to cca 15-20 min do kopce. Můžete ji zařadit na začátek výletu – a pak se vrátit zpět na parkoviště stejnou cestou – popř. si ji nechat až na konec výletu. Do hradu samotného nás pejsky nepustí, ale dá se vejít přes most do vnitřního nádvoří hradu – tady být můžeme. Jen dejte pozor, abyste stihli otevírací dobu, pak se brána na nádvoří zavře a můžete si prohlédnout hrad jen zvenku. Ale i to stojí za to.  

Ale zpět na výchozí bod výletu – parkoviště pod hradem Kokořín. Po červené turistické značce se dostáváme přes malebnou osadu Hlučov k Pokličkám - symbolu celého Kokořínska (cca 2 km). Jdeme po části takzvané Máchovy cesty, která vede od Mělníka až po Máchovo jezero. Nahoru na vyhlídku na Pokličky je cesta po desítkách schodů - některým pejskům, zejména těm starším, to nemusí být úplně příjemné, pokud trpí na klouby, ale já to vyběhnu jak nic. 

Z Pokliček pokračujeme po modré turistické značce směrem na skalní útvar Obří hlava a žába (cca 2 km). Zde se můžeme pokochat spoustou skalních útvarů a já tedy osobně doporučuji projít i Průsečnou skálou, kterou dříve jezdily povozy do údolí až ke Švédskému valu (cca 1 km). Zde pokračujeme po zelené značce a klesáme Boudeckou roklí až zpět do údolí do Vojtěchova (cca 3 km). Ve Vojtěchově narážíme na 2 studánky. Tady se můžete vy i váš pejsek osvěžit, já jsem se tedy napil a voda bylo opravdu výtečná. Z Vojtěchova jsme se pak po červené značce vrátili zpět pod hrad Kokořín (cca 4 km).  

Celý výlet i s návštěvou hradu Kokořín je cca 15 km. Pohodovým tempem se spoustou zastávek na kochání se dá zvládnout za odpoledne. Celou dobu jsme se pohybovali v lese, na lesních cestách a cestičkách. Cesta je plná kořenů, není tedy vhodná pro kočárky. Naopak malým dětem se tu bude líbit, protože cesta vede jenom lesem. Pokud jste zde v sezóně, dbejte na pohyb turistů a cykloturistů, bude jich tu hodně. Já byl po celou dobu na vodítku, pevně pod kontrolou, to doporučuji i ostatním pejskům a jejich páníčkům. V údolí se pohybujete celou dobu okolo říčky Pšovky, není tedy třeba brát vodu pro pejska s sebou. 


Možnosti občerstvení najdete pouze v rámci parkoviště pod hradem Kokořín, takže svačinu s sebou.  


Jako bonus doporučuji zastavit se na Harasově (od parkoviště u hradu Kokořín jsou to 3 km po silnici). Zde najdete placené parkoviště, občerstvení, ale hlavně v létě nádherné koupání. Pro nás pejsky je v zadní části pláže vyhrazena psí pláž, nikde jinde nám není koupání dovoleno. Respektujeme toto pravidlo a odměnou je nám osvěžující koupání pod dohledem pískovcových skal.   


 

Souhrn výletu 💡

  • Středně náročná trasa, celkem nachodíte cca 15 km.
  • Pejska mít raději na vodítku.
  • S pejskem můžete všude, pouze do hradu Kokořín má vstup zakázán.
  • V turistické sezóně potkáte hodně turistů a psů.
  • Svačinu raději s sebou, vodu pro pejska není potřeba, občerství se z potůčků.
  • Cesta je vhodná i pro děti, ovšem ne pro kočárky.
  • Určitě si vezměte na sebe pohodlné sportovnější oblečení.

Soutěž 

Pokud rádi výletujete se svým čtyřnohým parťákem tak jako my, nasdílejte nám svůj zážitek (budeme rádi, když nám dáte tip na výlet) a vyhrajte něco, co na výlety určitě nutně potřebujete 😊. Tak neváhejte, a pojďte se zapojit do soutěže na Výlety s Akinu!

Jak se do soutěže zapojit?

Je to opravdu jednoduché: vyfoťte - sdílejte - označte.

  • Vyfoťte svého mazlíčka na místě výletu (kdekoli uznáte za vhodné, ale tak, aby bylo poznat, kde jste). Můžete použít i starší fotku.
  • Sdílejte příspěvek s námi (veřejně) na Facebooku či Instagramu a označte #vyletysakinu.
  • Kdo navíc napíše na papír #vyletysakinu a vyfotí se na místě výletu, získá větší šanci na výhru.
  • Na konci roku vybere naše porota 10 výherců.

Jaká je odměna 🎁?

Našlápnutý balíček, který prostě musíte mít, a který si budete chtít vzít s sebou na další výlet. Obsahuje spoustu pamlsků, lékárničku, pamlskovník, cestovní misku, konzervu a hračku.

Kdo vyhraje?

10 nejoriginálnějších výletníků či ti, kteří něčím zaujmou naší odbornou porotu.

Akiňák Fido 

Načtěte si QR kód pro zobrazení trasy.