Lesopark Hlídka na Stráži

Chip z Akinu

To je tak, když se naplánuje veeelký výlet a panička si jako naschvál vyvrkne kotník... Ale panička se toho nebála a ačkoli jsme měli naplánovanou trasu "cesta okolo Rokytnice", vydali jsme se alespoň omrknout zdejší rozhledny, tak hurá na cestu.

Auto jsme nechali v Končinách na placeném parkovišti. Bylo fajn, že se zde dalo zaplatit přes QR kód, protože s sebou běžně nenosíme hotovost. Takže plechového oře můžeme opustit a vyrazit.

Je konec března a stále se tu nachází celkem hodně sněhu. My se vydáme po červené značce a pomalu stoupáme vzhůru. Už po cestě se mezi stromy ukáže občas pěkný výhled a co teprve, až vylezu na rozhlednu... no vážně :). 

Cesta je celá ukrytá pod sněhem a na něm je popadané jehličí. I přesto se všem jde dobře a jelikož nikoho nepotkáváme, dočkám se i svého oblíbeného balonku se šňůrkou. Dnes ale ovšem bez házení, tak si ho alespoň můžu nést s sebou. Jinak ale chodím raději na vodítku, přeci jen jsme v lese.

Cca po 30 minutách přecházíme po směru šipek doleva na užší, trochu krkolomnější cestu do kopce. Kotník evidentně drží, tak ťapkáme dál. Zanedlouho už obdivujeme první vyčnívající vyhlídku. Vyhlídky jsou tu celkem 4 a jmenují se Liška, Medvěd, Ovce a Horník.

V roce 2021 vyrostl na vrcholu kopce působivý vyhlídkový lesopark Hlídka na Stráži. Skalní vyhlídky se nachází pod vrcholem Stráž, který se tyčí nad Rokytnicí nad Jizerou. Na vyhlídkách můžete krásně vidět na Rokytnici, Lysou horu a dominantní horu Krkonoš Kotel. Větší vyhlídky jsou zabezpečeny řetězy a ochrannou sítí. Uprostřed jsou lavičky se stolkem a najdete tu i dřevěnou tabuli s popisem výhledů.

Víte, jak to všechno vím? Protože s malou pomocí jsem byl na vyhlídce Horník a vůbec jsem se nebál. Jsem už zvyklý z jiných výletů, takže když to jde, můžu i na nějakou tu vyhlídku. Ovšem vždy na vodítku, to je jasné.

Po menším odpočinku, který jsem strávil tím, že jsem chytal sněhové koule, vyrážíme zpět. Je po obědě, a tak se už pomalu začínají trousit túristi. Cestu z kopce si panička užila, ale zanedlouho jsme zpět u auta.

Zajímavost: Hora Stráž plnila v minulosti funkci strážného vrchu, kdy hlídky strážily přístupové cesty a při ohrožení nepřítelem varovaly ohňovými signály okolní obyvatelstvo. 

Tip: Na místo se dostanete také po žluté turistické stezce z náměstí v Rokytnici. Až narazíte na křižovatku s červenou, po které se dáte doprava (tady jsme nechali auto), dovede vás až na vrchol. Pokud byste ale jeli vlakem, můžete vystoupit na železniční stanici v Jablonci nad Jizerou, odkud jsou to na vyhlídku necelé 4 kilometry pěšky.

Stráž se nachází na stejnojmenném kopci v nadmořské výšce 778 metrů, jen 4 metry pod samotným vrcholem, a je někdy nazýván také Strážník.

Souhrn výletu 💡

  • Naťapkali jsme téměř 6 km, byl to nenáročný okruh.
  • Trasa vhodná pro děti a terénní typy kočárků. 
  • Po celou dobu mějte nás pejsky raději na vodítku.
  • Svačinu i vodu s sebou.
  • Je vhodné sportovní oblečení.

Soutěž 

Pokud rádi výletujete se svým čtyřnohým parťákem tak jako my, nasdílejte nám svůj zážitek (budeme rádi, když nám dáte tip na výlet) a vyhrajte něco, co na výlety určitě nutně potřebujete 😊. Tak neváhejte, a pojďte se zapojit do soutěže na Výlety s Akinu!

Jak se do soutěže zapojit?

Je to opravdu jednoduché: vyfoťte - sdílejte - označte.

  • Vyfoťte svého mazlíčka na místě výletu (kdekoli uznáte za vhodné, ale tak, aby bylo poznat, kde jste). Můžete použít i starší fotku.
  • Sdílejte příspěvek s námi (veřejně) na Facebooku či Instagramu a označte #vyletysakinu.
  • Kdo navíc napíše na papír #vyletysakinu a vyfotí se na místě výletu, získá větší šanci na výhru.
  • Na konci roku vybere naše porota 10 výherců.

Jaká je odměna 🎁?

Našlápnutý balíček, který prostě musíte mít, a který si budete chtít vzít s sebou na další výlet. Obsahuje spoustu pamlsků, lékárničku, pamlskovník, cestovní misku, konzervu a hračku.

Kdo vyhraje?

10 nejoriginálnějších výletníků či ti, kteří něčím zaujmou naší odbornou porotu.

Váš Chipík <3

Načtěte si QR kód pro zobrazení trasy.