Lodí z Cidliny do Poděbrad

Chip z Akinu

Je krásné ráno, ptáčci zpívají, sluníčko se pomalu dere do oken, a tak si jdu opatrně lehnout k paničce a nenápadně se jí pokusím probrat, vyrazil bych si totiž někam protáhnout tlapky.

No a jelikož se mé sny někdy plní - opravdu panička začíná chystat věci do batůžku. Krátce se vyvenčím a už už nasedám do auta. Zanedlouho vystupujeme na vlakovém nádraží na Mělníku

No né, pojedeme zase vláčkem. To já rád. Ve vlaku je všude plno, a tak si k mému potěšení panička sedá do posledního vagonu, kde je spousta pištících dětí, které si mě během cesty chodí střídavě hladit a já je vždycky láskyplně oblíznu. Cesta mi celkem utekla a zanedlouho vystupujeme na nádraží, a i tady to znám! 

Jsme v Poděbradech. Přejdeme silnici a jdeme kolonádou, kde potkáváme spoustu lidí, psů i dalších dětí. Na pár místech si mě chce vyfotit, už zase... pomalu se blížíme na náměstí. Tam přejdeme hlavní silnici, dáme se doprava a po pár metrech doleva k mostu. Těsně před ním se dáme dolů k vodě, kde proudí řeka Labe. Dali jsme se doleva k přístavišti a pokračovali pořád rovně přímo do dalšího přístaviště Cidlina. Po cestě se to hemžilo cyklisty, ale naštěstí hned vedle asfaltové cesty byla cestička po trávě, ještě blíže u vody. Tuto cestu od asfaltové oddělovaly stromy, a tak jsme měli soukromí a mnohem lépe se nám ťapkalo. V místě, kde bylo málo vody, jsem se i osvěžil. Pro páníčky bylo cestou pár stánků a tam si panička dala limču. Zanedlouho jsme už byli v cíli v přístavišti Cidlina, kde byla i restaurace U Přívozu. Tady měli spoustu jídla i pití, ale panička stihla zase jen limču a už jsme si šli stoupnout do fronty. To se mi moc nelíbilo, ale ostatní si dávali velký pozor, aby mi omylem nešlápli na pacičky.

 

K mému překvapení jsme čekali na loď! Nastoupili jsme, zaplatili vstup 130 Kč za dospělého (já jel zadarmo) a šli nahoru obdivovat výhled na soutok Labe s Cidlinou a okolí. Loď se otočila a pomalu jsme pluli zpět podél cesty, po které jsme přišli. Cestu jsem si opravdu užil. Byla tu zase spousta dětí, které si se mnou hrály a ochotná slečna, která obsluhovala dvounožce, mi donesla plnou misku s vodou. Dopluli jsme do komor, kde jsme se trošku zdrželi, protože jsme čekali, až se hladiny dorovnají a už jsme pluli dál co cíle. 

Vystoupili jsme a vydali se zase na náměstí. Tady se panička najedla v místní restauraci a já obdivoval okolní ruch. Měli jsme ještě hodinu do odjezdu vlaku, tak jsme po občerstvení poseděli u fontány na kolonádě a pomalu se vydali na vlakové nádraží. Cestu vlakem si téměř nepamatuji, protože jsem jí celou prochrněl. Vlak nás dovezl zpět na Mělník, kde na nás čekalo auto a vyrazili jsme domů. Sečteno podtrženo, dnes jsem si to opravdu užil. Cesta autem, vlakem, lodí a pěšky - nádhera. Už se těším na další dobrodrůžo.

Souhrn výletu 💡

  • Cesta pěšky byla necelých 5 km, plutí lodí trvalo cca 30 minut.
  • Pěší trasa buď po asfaltové cestě, nebo po trávě kolem vody.
  • Výlet je vhodný pro děti i kočárky.
  • Po cestě je spousta občerstvení.
  • Parkování auta na vlakovém nádraží na Mělníku je zadarmo.
  • Na cestu vlakem bych měl mít náhubek, ale nikdo to nekontroloval.

Soutěž 

Pokud rádi výletujete se svým čtyřnohým parťákem tak jako my, nasdílejte nám svůj zážitek (budeme rádi, když nám dáte tip na výlet) a vyhrajte něco, co na výlety určitě nutně potřebujete 😊. Tak neváhejte, a pojďte se zapojit do soutěže na Výlety s Akinu!

Jak se do soutěže zapojit?

Je to opravdu jednoduché: vyfoťte - sdílejte - označte.

  • Vyfoťte svého mazlíčka na místě výletu (kdekoli uznáte za vhodné, ale tak, aby bylo poznat, kde jste). Můžete použít i starší fotku.
  • Sdílejte příspěvek s námi (veřejně) na Facebooku či Instagramu a označte #vyletysakinu.
  • Kdo navíc napíše na papír #vyletysakinu a vyfotí se na místě výletu, získá větší šanci na výhru.
  • Na konci roku vybere naše porota 10 výherců.

Jaká je odměna 🎁?

Našlápnutý balíček, který prostě musíte mít, a který si budete chtít vzít s sebou na další výlet. Obsahuje spoustu pamlsků, lékárničku, pamlskovník, cestovní misku, konzervu a hračku.

Kdo vyhraje?

10 nejoriginálnějších výletníků či ti, kteří něčím zaujmou naší odbornou porotu.

Váš Chipík <3

Načtěte si QR kód pro zobrazení trasy.