Milešovka

Fido z Akinu

Dlouho jsem nebyl na výletě, tak jsem byl rád, když páníček zabalil batůžek a nahlásil mi, že si vyrazíme pořádně protáhnout tlapky. Jeli jsme autem, to já mám rád, protože rád sleduji vše z okýnka…, to byla zase podívaná!

Auto jsme nechali zaparkované v obci Bílka, kde se nachází dostatečně velké placené parkoviště. Prošli jsme vesnicí, za kterou nás čekaly krásné louky a pastviny. Je potřeba dát POZOR NA ELEKTRICKÉ OHRADNÍKY, tam jsem raději čumák nestrkal. Cestou jsem si ale očichal několik krásných soch, kterých jsme si nemohli nevšimnout.

Vešli jsme do lesa a po červené turistické značce došli až k rozcestí Nad Bílkou, kde se k červené značce přidala i modrá, která nás postupným stoupáním dovedla až na vrchol Milešovky. Cesta vedla lesem, ale v horní části se otevíraly krásné výhledy do kraje. Na samotném vrcholku nás pak kromě překrásných výhledů a panoramat čekala i chata s občerstvením, kde myslí i na pejsky, protože pro mě měli přichystanou misku s vodou – a že jsem cestou dostal žízeň. Nahoře se nachází také Veberova nouzovna, ve které se dá přespat a vychutnat si neopakovatelný východ i západ slunce.

My jsme ale po občerstvení vyrazili zpět. Nejprve prudkým klesáním po modré směrem k rozcestí Nad Velemínem, poté jsme se neznačenou cestou v lese dali doleva a vrátili se na rozcestí Nad Bílkou. Tam už jsme to znali a po červené jsme se vraceli klidným tempem zpět přes vesnici Bílka k autu.  

Co jsme se na výletě dozvěděli? Hora Milešovka je označována jako královna Českého středohoří a je se svými 837 metry nejvyšší horou Českého středohoří. Milešovka se také pyšní hned několika dalšími „nej“. Je i největrnější horou s nejvíce bouřemi u nás, a proto bývá nazývána Hromovou horou. Rozhled z ní je jeden z nejkrásnějších nejen v Česku a nabízí ideální kruhový rozhled. Další „nej“ můžete zjistit sami na místě. 😊

Souhrn výletu 💡

  • Výlet má délku cca 6 km, ale převýšení je značné.
  • Cesta není vhodná pro kočárky, ale s malými dětmi si cestu v pohodě užijete, jen vám to potrvá déle.
  • Občerstvení najdete na vrcholu hory Milešovky a ve vesnici Bílka.  
  • Kromě vesnice Bílka je trasa v přírodě a bez aut, nemusíte mít tedy o své ratolesti a psí mazlíčky strach.
  • Turistů zde potkáte v sezóně docela dost, jedná se o jednu z nejkratších tras na Milešovku, proto ji rodiny s dětmi často volí. 

Soutěž 

Pokud rádi výletujete se svým čtyřnohým parťákem tak jako my, nasdílejte nám svůj zážitek (budeme rádi, když nám dáte tip na výlet) a vyhrajte něco, co na výlety určitě nutně potřebujete 😊. Tak neváhejte, a pojďte se zapojit do soutěže na Výlety s Akinu!

Jak se do soutěže zapojit?

Je to opravdu jednoduché: vyfoťte - sdílejte - označte.

  • Vyfoťte svého mazlíčka na místě výletu (kdekoli uznáte za vhodné, ale tak, aby bylo poznat, kde jste). Můžete použít i starší fotku.
  • Sdílejte příspěvek s námi (veřejně) na Facebooku či Instagramu a označte #vyletysakinu.
  • Kdo navíc napíše na papír #vyletysakinu a vyfotí se na místě výletu, získá větší šanci na výhru.
  • Na konci roku vybere naše porota 10 výherců.

Jaká je odměna 🎁?

Našlápnutý balíček, který prostě musíte mít, a který si budete chtít vzít s sebou na další výlet. Obsahuje spoustu pamlsků, lékárničku, pamlskovník, cestovní misku, konzervu a hračku.

Kdo vyhraje?

10 nejoriginálnějších výletníků či ti, kteří něčím zaujmou naší odbornou porotu.

Fido

Načtěte si QR kód pro zobrazení trasy.