Pohádková stezka Malá Úpa

Hayley z Akinu

Podzimní výlet … hurááá - ty mám nejraději! Panička chystá můj vak a velké svačiny pro dětskou část naší smečky. Jedeme autem a zanedlouho zastavujeme u polských hranic, v Horní Malé Úpě. Jedeme s celou mojí smečkou. Děti se už nemůžou dočkat a jen co auto zastaví, letí do nějaké budovy (prý Informační centrum...). Já vzorně čekám s paničkou před budovou a sochou Krakonoše. Děti přichází se širokým úsměvem a mávají na nás nějakým papírem, tužkou a mapou. Prý nějaká Pohádková stezka, ale opačným směrem, než jsme plánovali, nevadí… hurá za dobrodružstvím!

Na rozcestí u Pomezní Boudy scházíme po žluté turistické značce a míříme po zpevněné cestě dolů. Cestu lemuje několik starých i nových horských chat a krásné louky. Můžu se proběhnout na volno, kolem téměř nikdo není. Asi po 300 m scházíme na žluto-zelenou trasu, podél potoku Černá voda do Eliščina údolí. Děti hledají nějaké pohádkové stanoviště a chtějí si obkreslit obrázek z herního prvku (č. 4 a 5). Celou cestu si běhám tam a sem, kochám se příjemnou mírnou cestou a když se potřebuju napít, sejdu si k říčce.

Po svačince na stanovišti č. 5 nás čeká cca 150 m prudšího stoupání na nezpevněné cestě a už míříme ke Kostelu sv. Petra a Pavla. Děti mají slíbeno něco dobrého na zub, ale první musíme ještě oběhnout Kraví horu. Jsou tam totiž další dvě stanoviště, které děti potřebují zakreslit, aby získaly pohádkovou minci. Jdeme asi 3 km chvíli nahoru a pak zase dolů.

Obešli jsme Kraví horu a scházíme zpět ke kostelu, do restaurace Krmelec u Kraví hory a dáváme si něco na zub – já dostávám misku s vodou a pár granulek. Trochu nám studeně fouká a tak se nezdržujeme dlouho a vydáváme se zpět po červené turistické trase. Celou cestu zpět jdeme po zpevněné cestě.  V zádech máme výhled na naši nejvyšší horu Sněžku.

Kdyby někoho bolely tlapky, jezdí touto trasou žlutý vláček, který vozí případné turisty. My ale tlapkáme po svých. Krátký prudší kopeček a jsme u 3. pohádkového stanoviště. Odbočujeme vlevo, držíme se stále po červené trase - Cestě bratří Čapků. Cesta je pro moje tlapky velmi příjemná, v zimě tudy prý dokonce vede běžkařská trasa.  Další krátká zastávka u stanoviště č. 2, hned za ní z kopce dolů stanoviště č.1 a už vidíme parkoviště, odkud jsme vycházeli. To bylo bájo!

Souhrn výletu 💡

  • Středně náročná trasa, celkem nachodíte cca 9,5 km (s dětmi cca 4 hodiny).
  • Parkoviště: Informační centrum Horní Malá Úpa (celodenní parkovné 200,- Kč).
  • Nás pejsky mít místy raději na vodítku - především u místního kostela.
  • Svačinu s sebou, voda pro pejsky není potřeba, občerství se z potůčků.
  • Cesta je vhodná jak pro děti, tak kočárky.
  • Určitě si na sebe vezměte pohodlné sportovnější oblečení.

Soutěž 

Pokud rádi výletujete se svým čtyřnohým parťákem tak jako my, nasdílejte nám svůj zážitek (budeme rádi, když nám dáte tip na výlet) a vyhrajte něco, co na výlety určitě nutně potřebujete 😊. Tak neváhejte, a pojďte se zapojit do soutěže na Výlety s Akinu!

Jak se do soutěže zapojit?

Je to opravdu jednoduché: vyfoťte - sdílejte - označte.

  • Vyfoťte svého mazlíčka na místě výletu (kdekoli uznáte za vhodné, ale tak, aby bylo poznat, kde jste). Můžete použít i starší fotku.
  • Sdílejte příspěvek s námi (veřejně) na Facebooku či Instagramu a označte #vyletysakinu.
  • Kdo navíc napíše na papír #vyletysakinu a vyfotí se na místě výletu, získá větší šanci na výhru.
  • Na konci roku vybere naše porota 10 výherců.

Jaká je odměna 🎁?

Našlápnutý balíček, který prostě musíte mít, a který si budete chtít vzít s sebou na další výlet. Obsahuje spoustu pamlsků, lékárničku, pamlskovník, cestovní misku, konzervu a hračku.

Kdo vyhraje?

10 nejoriginálnějších výletníků či ti, kteří něčím zaujmou naší odbornou porotu.

Hayley z Akinu

Načtěte si QR kód pro zobrazení trasy.