Průhonický park

Chip z Akinu

Nový den ráno, slunce svítí a s paničkou se chystáme na nový výlet. Balíme batůžek a já pomáhám – přinesl jsem si balonek, aby na něj náhodou nezapomněla…

Na výlet jedeme autem, tak si ještě chvilku pospím… než jsem se nadál, byli jsme na místě! A to v Průhonickém parku - přírodně krajinářském parku, který je Národní kulturní památkou a památkou UNESCO. Zaparkovali jsme přímo u vchodu ve stínu na placeném parkovišti, a tak máme o auto postaráno. Panička koupila lístky, prošli jsme turniketem a rozhodovali jsme se, jaký okruh po parku zvolíme.

Vydali jsme se III. vyhlídkovým okruhem, který je nejdelší a má 10 km. Můžeme tak začít obdivovat jedinečné průhledy, domácí i cizokrajné dřeviny, vzácné sbírky a mistrné kompozice. Vyhlídkové okruhy jsou celkem 3 a jsou barevně značené. My jdeme po červené a navigují nás po cestě cedulky s šipkami, abychom nikde nebloudili.

Na každém „rohu“ potkáváme potůčky a rybníčky, kde se mohu osvěžit. Já vodičku rád, takže tady jsem opravdu spokojený. Panička má ale vodu s sebou, protože občerstvit se může jen před hlavním vchodem nebo u zámku v kavárně.

V parku chodím vzorně na vodítku a potkáváme tady spoustu psích kamarádů a ostatních turistů s dětmi.

Náš okruh nás vede od zámku, prochází všemi zajímavými partiemi až do nejvzdálenějších míst v bývalé oboře u rybníka Botič a také vede na všechny vyhlídky v parku. My chodíme po udržované cestě a občas odbočíme na nějakou tu vyhlídku nebo rozhlednu a fotíme, co to jde.

Doporučuji tento park navštívit koncem května či začátkem června, kdy to tady nejvíce kvete.

Když už přicházíme k zámku, napojíme se na I. okruh, který vede od zámku kolem Podzámeckého rybníka, pod Alpinem až na Hlavní vyhlídku a lučními partiemi zpět k zámku. Tady to totiž nejvíce z celého parku kvete a voní.

Zajímavosti:

  • Park založil v roce 1885 hrabě Arnošt Emanuel Silva-Tarouca. V parku naleznete kromě lesu s cizokrajnými dřevinami také volné louky či rozlehlé Alpinum (vybudované na skalnatých partiích nad Botičem). Průhonický park se nachází v nadmořské výšce 280 - 342 m a návštěvníkům slouží 40 km upravených cest.
  • Točila se zde spousta pohádek. Mezi ty nejznámější patří: Popelka, Tři veteráni, Koloběžka první, Princezna se zlatou hvězdou a S čerty nejsou žerty.
  • Do parku se můžete vydat ve kterémkoliv ročním období a vždy je na co se dívat.
  • Park nabízí sbírku cca 1600 druhů domácích a cizokrajných dřevin. Výjimečná je sbírka rododendronů čítající okolo 8 000 kusů ve 100 druzích a kultivarech.

Souhrn výletu 💡

  • Naťapkali jsme cca 12 km.
  • My pejsci máme být vždy na vodítku.
  • Vhodné pro kočárky i malé děti (na informacích můžete zažádat informace k soutěži pro děti).
  • Park je otevřen po celý rok, jen je dle ročního období upravena návštěvní doba.
  • Vstupné je pro nás pejsky 20 Kč.
  • Koše jsou téměř na „každém rohu“.
  • Vodu pro nás pejsky brát nemusíte, je tu hojně potůčků a rybníčků.
  • Je potřeba dodržovat návštěvní řád.

Soutěž 

Pokud rádi výletujete se svým čtyřnohým parťákem tak jako my, nasdílejte nám svůj zážitek (budeme rádi, když nám dáte tip na výlet) a vyhrajte něco, co na výlety určitě nutně potřebujete 😊. Tak neváhejte, a pojďte se zapojit do soutěže na Výlety s Akinu!

Jak se do soutěže zapojit?

Je to opravdu jednoduché: vyfoťte - sdílejte - označte.

  • Vyfoťte svého mazlíčka na místě výletu (kdekoli uznáte za vhodné, ale tak, aby bylo poznat, kde jste). Můžete použít i starší fotku.
  • Sdílejte příspěvek s námi (veřejně) na Facebooku či Instagramu a označte #vyletysakinu.
  • Kdo navíc napíše na papír #vyletysakinu a vyfotí se na místě výletu, získá větší šanci na výhru.
  • Na konci roku vybere naše porota 10 výherců.

Jaká je odměna 🎁?

Našlápnutý balíček, který prostě musíte mít, a který si budete chtít vzít s sebou na další výlet. Obsahuje spoustu pamlsků, lékárničku, pamlskovník, cestovní misku, konzervu a hračku.

Kdo vyhraje?

10 nejoriginálnějších výletníků či ti, kteří něčím zaujmou naší odbornou porotu.

Váš Chipík <3

Načtěte si QR kód pro zobrazení trasy.