Tereziino (Terčino údolí)

Roxy a Mary z Akinu

Je sobota ráno, jsme na dovolené a od rána napjatě čekáme, kam dneska vyrazíme na výlet! Naskakujeme do auta, kontrolujeme, jestli je naše smečka kompletní a můžeme vyrazit.

Sotva jsme zavřely oči, páníček už parkuje na parkovišti Údolí, kde je začíná i končí naše trasa a hledá drobné na zaplacení parkovného. Nasazuje nám vodítka, vyndavá z kufru naši psí cestovní výbavu a my už ve vzduchu větříme vodu a les. To je něco pro nás! Ještě počkáme, až vyndají terénní kočárek pro malou a můžeme vyrazit.

Dojeli jsme prý do Tereziina (Terčina, nebo také Terezčina) údolí, což je prý anglický lesopark, vzdálený 1 km jihozápadně od Nových Hradů v údolí říčky Stropnice v Novohradských horách. Panička hlásí, že se vydáme po naučné stezce, která je asi 7 km dlouhá. To zní dobře!

Páníčci chvilku obdivují vstupní bránu z roku 1797 a už se vydáváme do příjemného stínu lesoparku. Vesele čmucháme a těšíme se na ten potok, co cítíme ve vzduchu! A po chvilce už ho vidíme. Půjdeme podél něj prý zhruba polovinu cesty, takže my jsme spokojené a páníčci se zase mohou kochat Starým Hamerským mlýnem a dalšími historickými budovami, které nás příliš nezajímají. Dvounožci si o nich ale možná rádi přečtou tady. Co nás ale zaujalo všechny byl vodopád! No fakt - opravdický vodopád. Prý uměle vytvořený, ale kdo to pozná, že?

Po chvilce páníček hlásí, že jsme v polovině a že bychom si mohli dát svačinku. Skvělý nápad, páníčku! Dostáváme svá oblíbená sušená masíčka a páníček s paničkou si taky vybalili svačinku. 

Od potůčku už jsme se sice odklonili, ale zato prý půjdeme kolem rybníčku! Panička se co chvilku zastavuje a obdivuje nějaké asi vzácné rostliny, my zase čmucháme veverky. Míjíme další chalupu a už si říkáme, že by byl možná čas si dáchnout. Páníček - jakoby to tušil - říká, že už jsme skoro na konci. Páníčci si prý ještě zajdou do restaurace na náměstí na pořádné jídlo, nás už ale čeká odpočinek pod stolem.

Bezva výlet, páníčci! Kam vyrazíme příště?

 

Souhrn výletu 💡

  • Naťapkali jsme nenáročným terénem cca 7 km.
  • Parkovat můžete hned u vstupní brány, připravte si 50 Kč/den.
  • Vstup je zdarma.
  • Čeká vás příjemná procházka parkem, lesem, kolem potoka, přes lávky.
  • Trasa je vhodná i pro sportovní kočárky.
  • Občerstvit se můžete v restauraci přímo v lesoparku. Páníčci však doporučují po procházce parkem přejet či dojít (lze zkratkou pěšky, není ale pro kočárky) na náměstí Nové Hrady a tam se najíst v restauraci Pod Radnicí.

Soutěž 

Pokud rádi výletujete se svým čtyřnohým parťákem tak jako my, nasdílejte nám svůj zážitek (budeme rádi, když nám dáte tip na výlet) a vyhrajte něco, co na výlety určitě nutně potřebujete 😊. Tak neváhejte, a pojďte se zapojit do soutěže na Výlety s Akinu!

Jak se do soutěže zapojit?

Je to opravdu jednoduché: vyfoťte - sdílejte - označte.

  • Vyfoťte svého mazlíčka na místě výletu (kdekoli uznáte za vhodné, ale tak, aby bylo poznat, kde jste). Můžete použít i starší fotku.
  • Sdílejte příspěvek s námi (veřejně) na Facebooku či Instagramu a označte #vyletysakinu.
  • Kdo navíc napíše na papír #vyletysakinu a vyfotí se na místě výletu, získá větší šanci na výhru.
  • Na konci roku vybere naše porota 10 výherců.

Jaká je odměna 🎁?

Našlápnutý balíček, který prostě musíte mít, a který si budete chtít vzít s sebou na další výlet. Obsahuje spoustu pamlsků, lékárničku, pamlskovník, cestovní misku, konzervu a hračku.

Kdo vyhraje?

10 nejoriginálnějších výletníků či ti, kteří něčím zaujmou naší odbornou porotu.

Roxy a Mary

Načtěte si QR kód pro zobrazení trasy.