Údolí Bílého Labe

Hayley z Akinu

Je krásný slunečný letní den a vypadá to, že se celá moje smečka chystá na další výlet… hurááá! Panička chystá můj vak, ale tentokrát bere s sebou něco, co se mi vůbec nelíbí - náhubek. Tak to asi pojedeme autobusem.

Nejprve vyrážíme autem, tak to si můžu ještě chvilku pochrupkat. Zanedlouho už parkujeme na velkém parkovišti mezi několika budovami a z jedné trčí nějaká obrovská trubka… hmm, to bude asi ten Aquapark, o kterém děti mluvily, že by tam také rády. Jdeme k autobusové zastávce hned naproti parkovišti. Děti míří na dětské hřiště, které je poblíž… tentokrát ale nemám čas ani nic očuchat, autobus už zastavuje. Panička mi nasazuje náhubek, vůbec se mi to nelíbí, a tak mě uplácí pamlsky. To si nechám líbit. Jede s námi docela dost lidí a taky pár kamarádů. Někteří z nich také mají náhubky.

Po 20 minutách jízdy vystupujeme u nějaké nové velké moderní chalupy, u ní je kamenná kaplička sv. Františka a před námi se otevírá panoramatický výhled do údolí Špindlerova Mlýnu. Jdeme kousíček po silnici dolů a asi po 150 m scházíme po žluté turistické trase směr Bílé Labe. Cesta je sice úzká a kamenitá, ale všechno kolem krásně voní. Sestupujeme stále dolů a napojujeme se na Hollmanovu cestu, to už je pro moje tlapky příjemná luční cesta. Podél cesty teče maličká strouha, tak se občas napiju.

Scházíme k rozcestí a panička volá na děti, které se tentokrát ženou na ty slíbené vodopády… "doleva"! Odbočujeme do Čertova dolu, jediná cesta do kopce na celé naší dnešní trase. Naším cílem je Čertova strouha. Tady se pořádně osvěžuji a všichni si dáváme malou svačinku. Děti to tu hodně baví, mě taky, ale musíme jít dál. Čeká nás ještě kus cesty dolů.

Asi jdeme na kus žvance – protože se usazujeme v restauraci U Bílého Labe. Děti si dávají borůvkové knedlíky. Taky bych si dala. Dostala jsem jen misku s vodou a granulky, to je tedy úroveň... Po jídle se napojujeme na modrou turistickou trasu a míříme k několika dalším krásným vodopádům. Po cestě se dozvídáme, proč se Bílé Labe jmenuje „bílé“. Pramení totiž na Bílé louce a svůj název dostalo také kvůli bílé pěně, která vzniká díky kaskádám, několika vodopádům a jezům.

Ty větší vodopády jsou slyšet už z naší cesty, a tak lesní cestou sbíháme k nim, abychom se dostali co nejblíž. Cestou dolů máme několik zastávek jak u vodopádů, tak na dětském hřišti. Na děti čekala odměna u restaurace Myslivna, kde dostaly slíbenou kopečkovou zmrzlinu – prý moc dobrou, mně ale ochutnat nedaly. A po 1 km jsme už byli zase zpět na parkovišti u Medvědína.

Souhrn výletu 💡

  • Středně náročná trasa, délka trasy: 8,9 km (20 min. autobusem a potom s dětmi cca 4 hodiny pěšky).
  • Parkování: Parkoviště 3 Medvědín (celodenní parkovné 100 Kč).
  • Trasa: parkování v Medvědíně, potom autobusem (2 dospělí + 2 děti + pes 210 Kč) k Lužické boudě.
  • Nás pejsky mít místy raději na vodítku (v autobuse s náhubkem).
  • Svačinu s sebou, voda pro nás pejsky není potřeba, občerstvíme se z potůčků.
  • Cesta je vhodná pro děti.
  • Místy kamenitý terén, trasa vhodná pro kočárky od Boudy U Bílého Labe.
  • Určitě si na sebe vezměte pohodlné sportovnější oblečení.

Soutěž 

Pokud rádi výletujete se svým čtyřnohým parťákem tak jako my, nasdílejte nám svůj zážitek (budeme rádi, když nám dáte tip na výlet) a vyhrajte něco, co na výlety určitě nutně potřebujete 😊. Tak neváhejte, a pojďte se zapojit do soutěže na Výlety s Akinu!

Jak se do soutěže zapojit?

Je to opravdu jednoduché: vyfoťte - sdílejte - označte.

  • Vyfoťte svého mazlíčka na místě výletu (kdekoli uznáte za vhodné, ale tak, aby bylo poznat, kde jste). Můžete použít i starší fotku.
  • Sdílejte příspěvek s námi (veřejně) na Facebooku či Instagramu a označte #vyletysakinu.
  • Kdo navíc napíše na papír #vyletysakinu a vyfotí se na místě výletu, získá větší šanci na výhru.
  • Na konci roku vybere naše porota 10 výherců.

Jaká je odměna 🎁?

Našlápnutý balíček, který prostě musíte mít, a který si budete chtít vzít s sebou na další výlet. Obsahuje spoustu pamlsků, lékárničku, pamlskovník, cestovní misku, konzervu a hračku.

Kdo vyhraje?

10 nejoriginálnějších výletníků či ti, kteří něčím zaujmou naší odbornou porotu.

Hayley z Akinu

Načtěte si QR kód pro zobrazení trasy.