Zřícenina hradu Tetín

Lucifer

Výlety už dávno nepatří jen hafanům, vzít totiž na výlet kočičáky, to je teprve to pravé dobrodrůžo. Jsem Lucifer a rád se s vámi podělím o nedávný výlet, na který mě vzali moji páníčci. Na výlety jezdím pravidelně, a tak se už moc těším, až vám vše odvyprávím.

Páníčci chtěli navštívit zříceninu hradu Tetín a vyhlídkové místo svaté Ludmily. Vzali jsme tedy auto, abychom se co nejsnadněji přiblížili k cíli. Vozím se v přepravce, kde mám svůj měkkoučký polštářek, ale i tak většinu cesty čučím z přepravky s nadějí, že už tam budem.


Zaparkovali jsme na parkovišti na Parkáně, které je od zříceniny vzdáleno asi 250 metrů. Dostal jsem postroj a vyrazili jsme. Vydali jsme se rovně k zřícenině a já byl pěkně na vodítku. Cestou jsme nepotkali žádné cyklisty, ani mnoho lidí se psy. Bylo to velice klidné, nepříliš turistické místo, což je pro mě ideální.

Jsme u zříceniny


Na zřícenině toho z hradu moc nezbylo, ale zato je to nádherné vyhlídkové místo na řeku Berounku a vápencové skály, které jsou typické pro Český kras. Tady se páníčci posadili na lavičku a kochali se výhledem. I mně se na místě líbilo... Vše jsem pečlivě zkoumal a po hradu jsem pobíhal jako by mi to tam patřilo. Potom jsem začal padat únavou a šel si sednout k ostatním na lavičku. Nechal jsem se drbat a užíval si výhled. Po chvilce mě zaujal jedoucí vlak, jelikož z hradu je krásně vidět nejen řeka, ale také vlaková trať. Asi 5 minut chůze od hradu stojí také kostel sv. Jana Nepomuckého s další vyhlídkou na řeku.

Touláme se přes les


Poté jsme vyrazili na kříž svaté Ludmily. Cesta od hradu ke kříži vede přes les. Cestu lesem jsem si náramně užíval, vše očichával, a dokonce skočil i na strom. Nebyl jsem ničím a nikým rušen, jelikož jsme na cestě byli úplně sami. 
Po východu z lesa jsme míjeli dětské hřiště a hřbitov. Zbytek cesty ke kříži jsem se nosil v batohu, jelikož jsem byl unavený z pobíhání po hradě a po lese. 

Kříž sv. Ludmily


Kříž svaté Ludmily stojí uprostřed pole, kde jsem se pořádně proběhnul. Zprvu jsem byl po pravdě líný vylézt z batohu, ale po chvíli jsem se otrkal a měl opět náladu vše zkoumat. Pozoroval jsem místní ptactvo a snažil se ho lovit. Na vyhlídce jsme nikoho nepotkali, tak jsme mohli v klidu relaxovat. Na místě je také lavička s výhledem na kříž a okolní kopce. Tam jsme se všichni občerstvili, já si dal svou oblíbenou krůtí mňamku. Zbytek času jsme strávili focením. To si náramně užívám, protože jsem vždy středem pozornosti, a tak si dávám záležet a krásně pózuji. Bohužel nás cestou zpět dohnal silný déšť a my museli běžet zpátky k autu. 

Souhrn výletu 💡

  • Celkem nachodíte kolem 2,5 km.
  • Oblečení je lepší zvolit sportovní, hlavně pevnou a kvalitní obuv.
  • Na zříceninu i ke kříži jsme se dostali bez vstupného.
  • Občerstvit se je možné v Tetínské hospodě, ale my měli svačinu s sebou.
  • Terén je nenáročný, vhodný pro kočárky.

Soutěž 

Pokud rádi výletujete se svým čtyřnohým parťákem tak jako my, nasdílejte nám svůj zážitek (budeme rádi, když nám dáte tip na výlet) a vyhrajte něco, co na výlety určitě nutně potřebujete 😊. Tak neváhejte, a pojďte se zapojit do soutěže na Výlety s Akinu!

Jak se do soutěže zapojit?

Je to opravdu jednoduché: vyfoťte - sdílejte - označte.

  • Vyfoťte svého mazlíčka na místě výletu (kdekoli uznáte za vhodné, ale tak, aby bylo poznat, kde jste). Můžete použít i starší fotku.
  • Sdílejte příspěvek s námi (veřejně) na Facebooku či Instagramu a označte #vyletysakinu.
  • Kdo navíc napíše na papír #vyletysakinu a vyfotí se na místě výletu, získá větší šanci na výhru.
  • Na konci roku vybere naše porota 10 výherců.

Jaká je odměna 🎁?

Našlápnutý balíček, který prostě musíte mít, a který si budete chtít vzít s sebou na další výlet. Obsahuje spoustu pamlsků, lékárničku, pamlskovník, cestovní misku, konzervu a hračku.

Kdo vyhraje?

10 nejoriginálnějších výletníků či ti, kteří něčím zaujmou naší odbornou porotu.

Lucifer

Načtěte si QR kód pro zobrazení trasy